Min inspiration och erfarenhet av kampsport

MMA innehåller olika grenar och det jag har intresserat mig för främst är Jeet Jeet Kune Do som är en samling av kinesiska kampsporter som förfinats och utvecklats av Bruce Lee. Han är för övrigt den som färgat mig mest i den andliga utvecklingen eftersom han även är den som sammanställt en stor samling av visdomsord som syftar just till att slipa på självdisciplinen. Bruce Lee hade många strängar på sin lyra och för den stora publiken är han mest känd för sina skådespelarinsatser i de filmer där han kom att använda sig av sitt kampsportsutövande i sina roller. Tråkigt nog gick han en alldeles för tidig död till mötes, ett öde som han för övrigt delade med sin son Brandon Lee.

Sonen följde i samma spår som sin far och var även han skådespelare och kampsportsutövare. Spekulationerna kring hans död har varit många eftersom Brandon Lee dog under inspelningen av filmen The Crow. Det är sättet han dog på som fått spekulationerna att komma igång. Han sköts med ett skarpladdat vapen under en av filmens scener. Dödsfallet kom att utredas men slutligen drog man slutsatsen att det hela var ett misstag. Ingen dömdes för detta “misstag”. Filmen färdigställdes efter Brandon Lee´s död med hjälp av stuntmän och specialeffekter. Filmen blev tillföljd av detta en storsäljare även om få visste de verkliga orsakerna och ens är medvetna om att huvudrollsinnehavaren dog under filmens tillblivande.

Fader och son dog båda under mystiska omständigheter och precis som vid andra mytomspunna dödsfall finns det fortfarande de som hävdar att dödsfallen i själva verket aldrig ägt rum och att de båda Lee’s lever och har hälsan. Varför den här typen av mytbildning sätter igång kan man spekulera i förstås men en av anledningarna tros vara att kändisarna vill fly kändisskapet med allt vad det innebär. Dock kvarstår faktum att i det här fallet var det två stora kampsportsutövare som dog och Bruce Lee var tveklöst en av de största kampsportsutövarna genom tiderna.

Capoeira

Min första kontakt med Jeet Kune Do fick jag genom den kampsportsklubb i Östersund där man utövade Bruce Lee´s kampsport och även en del andra MMA-grenar. Man hade även Capoeira på tablån och det var den gren som fascinerade mig mest. Jag hade verkligen de talanger som krävdes för denna spektakulära gren av MMA.

Capoeira är en blandning av Afrikanskt och Brasilianskt kampsportsutövande och är i stilen mer akrobatisk än än någon annan kampsport men inte desto mindre seriös till sin karaktär. Utövarna spenderar en stor del i luften genom volter och hopp. Att benämna grenen som akrobatisk och gymnastisk är inte missvisande då utövandet kräver mer av utövaren än förmågan till slag och sparkar. Utöver att grenen intresserar MMA-utövare så är den även rolig för en publik att se på då det itne främst handlar om vem som besegrar vem under en kamp utan själva utövandet är ett rent nöje att beskåda med sina oberäkneliga vändningar, sina volter och luftfärder.

Uppvärmning

Uppvärmningen är en mycket viktig del i all form av kampsportsutövning och i Östersund var tränaren expert på olika former av uppvärmning och även om man tränade flera dagar i veckan var inte en uppvärmning den andra lik vilket gjorde träningen till en än större nöje. Ett väl utfört uppvärmningspass kan räcka som kroppsdisciplin eftersom en väl uppvärmd kropp även värmer upp ett stelfruset sinne. När man skött uppvärmningen på ett bra sätt märks det på hela människan. Det är mycket tydligt att kropp och psyke hänger samman. Man blir avspänd och lugn psykiskt på en nivå som man kanske aldrig får uppleva om man har för vana att fuska med den här delen av sin träning.