MMA – en kampsport med lång historia

MMA har en lång historia, redan under antika Grekland fanns det en version. Då kallades det istället pankration. Pankration var som en blandning av boxning och brottning, det fanns i stort sett inga regler alls. En av de få reglerna var att inga vapen fick användas, man fick heller inte petas i ögonen eller bitas. Det var dock helt legitimt att ta till sparkar mot skrevet och såklart användes sparkarna ofta. Stadsdelen Sparta tog det ett steg längre och här var det fullt tillåtet att även peta motståndaren i ögat såväl som att bita motståndaren.

Modern MMA – nu med regler att följa

Som tur är så utvecklades MMA och är omgivet av regler. MMA kännetecknas inte av att utövaren ska genomföra en teknik utan för att reglerna sätter gränserna för vad man får göra. Reglerna gör att utsikten över MMA blir trevligare och en schysst sport för både de som utövar och de som tittar på. Man kan använda vilken teknik man vill men man får inte:

  • Inga tillhyggen får användas.
  • Trick som nypa, klösa, peta ögon, slå eller sparka i skrevet är inte tillåtet.
  • Alla matcher har ett visst antal tidsbegränsade ronder.

Det är värt att notera att det kan finnas vissa regelskillnader mellan olika organisationer såsom UFC, The Zone eller Pride.

Hur avgörs matcher?

Det finns precis som vad som är tillåtet och inte tillåtet regler för hur matcher avgörs. Inte helt okomplicerat och domare inom MMA är riktiga proffs. Ska man summera hur matcherna avgörs är det:

  • Submission- det innebär att man ger upp. Det kan göras verbalt eller genom att klappa i mattan.
  • Knockout- innebär att en fighter ramlar efter en laglig spark/slag och blir medvetslös.
  • Teknisk knockout- vilket är när en fighter inte kan fortsätta och matchen avbryts. Det finns lite olika varianter vilka är tekniskt komplicerade.

Matcher kan också avgöras genom domslut när en fight går alla ronder, då avgör domaren vem som vunnit utifrån uppsatta regler och poängsystem.