Tjusningen med MMA

Många är nog de som faktiskt förfärats när de sett MMA på exempelvis sportnyheterna. Det kan framstå som ett regelrätt slagsmål och det är lätt att föreställa sig vissa människors invändningar om att det är rått och onödigt att slåss. MMA är dock en sport likt många andra som erbjuder både smärta och glädje, och innebär mycket hård träning som senare kan ge överväldigande utdelning.

Jag är ju själv bara helt och hållet en amatör och kommer aldrig komma i närheten av de riktiga mästarnas uthållighet och styrka. Däremot har jag tränat en hel del och även följt många matcher på tv. Det finns flera saker som gör att jag tycker om denna vackra sport så mycket, trots att vissa andra skulle anse den som våldsam.

Kräver mycket träning och disciplin

MMA är långt ifrån ett ociviliserat slagsmål. Atleterna i kampsporten har många år bakom sig och ändlösa timmar av träning. Sporten är mångsidig och kräver att man som utövare är skicklig på flera sätt. Man behöver självklart en stor styrka och mycket av träningen går till att styrketräna och bygga upp sina muskler. Samtidigt behöver konditionen vara bra så att man orkar med det extremt tunga arbetet i långa perioder. Man behöver därtill vara både vig, smidig, flexibel och explosiv. Alltså krävs en allsidig kropp.

Matcherna är extremt tuffa och en MMA-atlet behöver en vilja av stål. För att gå i en kamp måste man vara orädd och målmedveten, något som bara kan övas upp av mycket och hårt disciplinerad träning.

Utvecklande

Att träna MMA är nyttigt. Förutom de många fysiska fördelarna stärker man självförtroendet. Att gå segrande ur en kamp, även om det bara är på en träning, ger en tro på sig själv. Efter en förlust lär man sig att analysera misstag och sätta ett mål att lyckas nästa gång.